A.I.R.

A collaborative project by
Katleen Vermeir & Ronny Heiremans

Date: Tue, 19 Jun 2007 10:22:02 GMT
Server: Apache/2.0.54 (Debian GNU/Linux) PHP/4.3.10-18
Content-Length: 1742
Connection: Keep-Alive
200 OK

A.I.R extension#00/radio interview 01

This radio interview was the first public event to put the domestic space as an extension on air. The interview was conducted in Dutch.
Radio interview on KLARA, national radio, in collaboration with Annemie Tweepenninckx (2006)

AT: Annemie Tweepenninckx

KV: Katleen Vermeir / RH: Ronny Heiremans


AT
Een kunstenaarsduo vandaag over de vloer in FRESCO, Katleen Vermeir en Ronny Heiremans. Dag Katleen. Dag Ronny.

KV/RH

Hallo.AT
Kan je meer vertellen over wat jullie tegenwoordig doen?


RH
Ja, het project waar we op dit moment aan werken is een onderzoek van een architecturale ruimte, namelijk het huis dat we op dit moment zelf bewonen en verbouwd hebben ... Het is ons verkocht als een loft, en, tussen ons leefde altijd de grap van ja, met al de inspanningen die we doen voor site-specific werk en al de materialen wat dat allemaal met zich meebrengt, hadden we allang een huis kunnen bouwen, zoals de rechtgeaarde Vlaming dan zegt; en we zijn die grap tijdens die verbouwing meer en meer au serieux gaan nemen eigenlijk. We zijn dan het format van een loft, de idee van een loft, de historiek daarvan gaan opzoeken, en daaruit is eigenlijk dit project voortgekomen; wat eigenlijk in wezen een onderzoeksproject is en waarin we proberen om onze eigen prive woon- en werkruimte in een andere context te plaatsen ...

AT
... al het materiaal dat jij vroeger al eens gebruikt hebt zit hier ook op een of andere manier in.

RH
Ja, we hebben dat materiaal gerecupereerd, en ja ’t leeft in een andere vorm voort, zeg maar als de dragende structuur van muren of vloeren of wanden ... in wezen is het een open ruimte waarin je je eigen idealen kan realiseren om het zo te zeggen; maar dat is precies ook een van de dingen die we onderzoeken of een van de problemen waarop we stuiten nietwaar, want wat is dat dan eigenlijk, zo’n ideale werkruimte of zo’n ideale woonruimte? Als je daar de doorsnee tijdschriften op naslaat dan wordt het toch verkocht als een grote droom die de illusie van vrijheid creeert en ...noem maar op al dat soort dingen die daaraan gekoppeld zijn. Voor ons zelf gaat het natuurlijk over een werkruimte en, gekoppeld aan de historiek van het loft-gegeven – ontstaan in New York in de jaren 60-70 – zijn we ook dat onderdeel gaan onderzoeken.

AT
Ja, ... nu ’t is niet de bedoeling dat wij met z’n allen jullie loft komen bezoeken ???

RH
Niet echt neen – er zal geen publiek moment zijn waarop de ruimte zelf als project en object kan bekeken worden; maar voor ons was het meer een aanleiding om de relevantie van het loft-format te onderzoeken in wat we zelf doen in onze werkzaamheden in de hedendaagse kunst.

AT
Er zal ook een video van gemaakt worden of is die al klaar?

KV
Er wordt een videowerk gemaakt en dat zal op de beurs van Brussel getoond worden, ART Brussels; voor ons is het zo dat het huis of de loft zelf het werk is, dat is het uitgangspunt. Van daaruit ontstaan dan allerlei extensies.
Een van die extensies kan dus een film zijn, er wordt ook een website gemaakt, er kunnen lezingen gegeven worden rond die thematiek, en dit moment op de radio is ook een extensie van het huis dat zich nu in de ether aan het verspreiden is ...

AT
Ja ...

KV
En op de beurs zelf is het dus een film. Die functioneert als een soort collage van beelden, want deze film onderzoekt de ruimte zelf. Het is een gewone normale leefruimte, maar naar ons gevoel zeker geen neutrale leefruimte. Het huis wordt constant doordrongen door allerlei beelden die je opneemt uit de media, van televisie, van tijdschriften over huizen, de batibouw-beurs, al die dingen zitten ergens bewust of onbewust in je hoofd en hoe graag je je daar zou willen van af zetten, je kan je niet ontdoen van al die projecties en ideeen, dromen of idealen die je meedraagt, en die je dan ook zelf gaat construeren in je huis ... dus je zit niet echt in een free floating ding waar je van nul vertrekt, al die elementen zijn echt projecties die daarin worden gebracht en die idee van die projectie sprak mij dan aan om echt met de film te gaan werken. Je krijgt dus een collage van beelden te zien waarin het huis zichzelf nooit rechtsstreeks toont, maar vooral in spiegelingen, projecties van projecties van nog projecties, ... dus het verschijnt en verdwijnt eigenlijk, of het toont en het toont zich niet...

AT
Weet je wat ik zelf ook interessant vind? Het gegeven op zich alleen al van een kunstenaarsduo, ... jullie maken samen kunst, maar jullie delen ook een leven samen en je merkt ook dat een huis dan tot kunst leidt ... Is er een begin en einde aan werk en leven ?

KV
Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag, want we leven nu, en da’s heel eigenaardig, in het object dat we nu zelf aan het bevragen zijn, en je merkt dat dat jezelf heel erg beinvloedt, dus het werk of het kunstwerk of het ding waar je in woont beinvloedt je leven maar ik ga nooit zeggen dat het er compleet mee samen valt ...

AT
Da’s voor jou ook zo Ronny?

RH
Absoluut ... er zijn grenzen aan alles ...

AT
(lachend) ... nog even vermelden, vanaf 21 april is er ART Brussels waarop het nieuwe videowerk van Katleen Vermeir en Ronny Heiremans is te bekijken ... meer informatie die vind je op KLARA.be, ... Katleen Vermeir en Ronny Heiremans, dank jullie wel.

KV/RH
Graag gedaan.

Back to texts overview